Søk
  • Tekst og foto Ingvild W

Snart tid for tanga!


Takk vinter! Takk for all snøen som falt i fjor, og i år. Takk for skiføret, aketurene, og isen på dammene. Og ikke minst, takk for den friske lufta! Så får det heller være da, at vi har slitt ned broddene på holkeføre, at vi har tullet oss inn i skjerf og vadmel og gått med hodene duknakket mot vinden fra Sibir.

Men vi er da nordmenn for søren! Vikinger, det er det vi er, unnfanget i frossent landskap, meislet av isblokker og bragt inn i denne verden i svarte natta til lyden av ulvehyl og krafs av bjørneklør. Vi har det i oss.

Likevel, og kanskje nettopp derfor, fordi livet krever balanse, hyller vi sommeren – perioden mellom vår og høst vi bruker til tining av kropp og sinn. I disse korte ukene blir vi som forvandlet, vi tar til og med mot til oss og snakker med naboen over hagegjerdet. Får vite nytt liksom, og blir oppdatert på hvordan de har hatt det gjennom vinteren, i hvert fall sjekke at de er de samme naboene som bodde der i fjor.

For så å rusle sorgløs rundt i hagens villniss og hilse på sarte blomsterknopper og brune snegler. Alt mens den blåhvite huden vår lyser opp som refleks i sola, før den glir over i sjokkrosa. Og faller av.

Det er noe eget å prøve å sove i lyse tropenetter, med åpent vindu mot verden lytter vi til myggens dans mot øret mens vi drømmer om herlige, lange, late dager på stranda - om å være nesten naken, kun kledd i en bitteliten tanga som forsvinner i vinterens opparbeidede kosemage. Hvile utslått, håndkle mot håndkle mot folk du ikke kjenner. Og som har barn som generøst deler saften sin med veps og deg, for siden å tråkke rundt i håret ditt.

Så setter du til skogs i stedet, der stillheten bor. Herlig! Finner en stubbe, nyter kaffe fra termos og hører deg selv nynne på ”jeg gikk en tur på stien”, og blir overfalt av nostalgi og flått og minner om barndommens bærturer med mor og søsken. Den gangen det var fred i verden og du laget kongledyr med fystikker og fantasi.

Det er da det skjer, plutselig, midt i meditasjonen. Men du rekker å finne fram telefonen, hjelpen er nær og du blir båret ut av skogen, ikke visste ambulansefolket at et huggormbitt kunne hovne så voldsomt opp.

Igjen blir dagene kortere, himmelen høyere, løvet knaser under føttene dine. For vi bor i Norge, landet med de fire årstidene. Og du kjenner det helt inn i sjelen, en varm og vakker sommer er på hell - og du vet med usvikelig sikkerhet at høsten har erobret oss og vinteren bare er uker unna. For du har vært der før. Og du nikker litt sjenert til naboer du ikke lenger kjenner, og tusler inn i hiet ditt.

Og der, vel inne bak låst dør, jubler du, og utfører verdens mest urytmiske krigsdans en viking verdig. Så sjekker du vin-lageret, bestiller bjørkeved til peisen, finner fram ullgenseren og krøller deg sammen på sofaen med en kopp kakao, og en bok som har ventet altfor lenge på deg. Endelig, endelig er vinteren underveis!!!

#Årstider #Vinter #Vår #Sommer #SnøVeps #Huggorm #Tanga #Bade

52 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle